• Ingrediënten kaaskroketten:
  • - 200 gram Emmentaler kaas, gemalen
  • - 100 gram bloem
  • - 125 centiliter melk
  • - 40 gram boter
  • - 2 eierdooiers
  • - 60 gram paneermeel
  • - 2 eieren
  • - nootmuskaat
  • - zout en peper
  • - olie om te frituren of frituurvet

Lekker als snack en als hapje, met kaas, kan ook geschikt zijn als vegetarisch bijgerecht. Kaaskroketten zijn zeer populair in Nederland.

Personen: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Bereiding kaaskroketten:

Doe 30 gram van de bloem in een diep bord, in een ander diep bord het paneermeel, klop de 2 eieren los en doe dit in een derde bord.

Beslag:
Smelt de boter in een pannetje op matig vuur. Voeg hier al roerend 70 gram van de bloem aan toe en blijf roeren totdat er een glad mengsel is ontstaan. Laat dit mengsel onder constant roeren 7 minuten doorkoken en voeg de kruiden naar smaak toe.

Meng de 2 dooiers met één eetlepel van het mengsel en roer het weer door de boter en bloem. Laat het mengsel onder af en toe roeren een beetje koud worden en zet het vervolgens ongeveer één uur in de koeling.

Haal na het uur het beslag uit de koeling en voeg de kaas toe en roer het goed door elkaar.

Doe de rest van de bloem in een diep bord, in een ander diep bord het paneermeel, klop de 2 eieren los en doe dit in een derde bord.

Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het beslag uit tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Snijd dit in stukken van ongeveer 5×5 centimeter en maak hier rolletjes van.

Draai de rolletjes eerst door de bloem, vervolgens door de eieren en als laatste door de paneermeel. Verhit olie in een pan of warm de frituurpan op tot 180 graden. Afhankelijk van het formaat van de pan, frituur de kroketten per 5 stuks gaar en krokant. Leg ze op keukenpapier om het vet op te nemen.

Tips:

Het bewerken van het beslag in rolletjes gaat het beste met natte handen, hierdoor blijft het deeg niet aan de vingers plakken.