• Benodigdheden huisgemaakte sushi
  • Sushi met tonijn
  • 3 geblancheerde wortels
  • 3 vellen nori
  • 120 gram verse tonijnfilet, in stukjes van +- 2cm
  • een kleine hoeveelheid wasabi (zeer pikant!!)
  • Sushi met zalm
  • 2 eieren
  • 2 theelepels suiker
  • een snuifje zout
  • 2 theelepels boter
  • 3 vellen nori
  • 150 gram verse zalmfilet, in stukjes van +- 2 cm
  • ½ komkommer in reepjes
  • een kleine hoeveelheid wasabi (ongeveer 1 theelepel)
  • Sushirijst
  • 500gram gewassen sushirijst
  • 7 deciliter water
  • Sushisaus
  • 4 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • een snuifje zout

Bereiding huisgemaakte sushi

1. Doe de rijst in een pan en giet er 7deciliter water op. Breng het water aan de kook, dek vervolgens de pan af en laat de rijst gedurende 15 minuten op een laag vuurtje verder koken.
2. Maak nu de sushisaus. Meng hiervoor de rijstazijn, de suiker en het zout.
3. Roer de sushisaus door de rijst en laat deze afkoelen. Zet de rijst zeker niet in de ijskast, anders wordt hij hard.
4. Snijd voor de sushi met tonijn de wortels in reepjes. Halveer vervoglens een vel nori en leg een helft met de glazende kant naar beneden (op een bamboematje). Leg de reepjes tonijn horizontaal op de nori en smeer er een subtiele hoeveelheid wasabi op. Leg de wortel naast de tonijn en rol de nori strak op. Herhaal dit voor alle sushirolletjes.
5. Leg nu een stukje vetvrij papier op het bamboematje, of op een placemat indien je niet over een bamboematje beschikt en verdeel er wat afgekoelde rijst over. Laat één centimeter van de bovenkant en de onderkant vrij.
6. Leg de nori gevuld met tonijn op ongeveer 2.5 cm van de bovenrand op de rijst en rol de rijst met nori met behulp van het papier op. Verpak de rol in vetvrijpapier en leg hem gedurende tien minuutjes in de ijskast. Maak op dezelfde manier de tweede rol.
7. Begin voor de sushi met zalm, met het klutsen van de eieren met twee eetlepels melk, suiker en zout. Smelt 1/3 van de boter in een koekenpan en bak met ongeveer 1/3 van het eimengsel een omelet. Maak in totaal drie kleine omeletten.
8. Leg vervolgens een vel nori met de glanzenkant naar beneden op een bamboematje en bedek hem met de omelet. Verdeel nu de sushirijst erover, maar houd aan de bovenkant en de onderkant nog 1cm vrij. Leg in het midden horizontale streepjes zalm en komkommer naast elkaar. Smeer ook hier een kleine (!) hoeveelheid wasabi over de zalm. Rol de nori op en verpak vervolgens de rol in plasticfolie. Leg deze gedurende tien minuten in de ijskast. Maak op eenzelfde manier nog twee rollen.
9. Verwijder nu de folie van de afgekoelde rollen en snijd met een vochtig mes (zodat de rijst niet blijft plakken aan het mes) elke rol in zes plakjes.
10. Serveer eventueel met ingelegde gember, sojasaus en voor de liefhebbers van pikant eten, wat wasabi.