• Benodigdheden tonijnsalade:
  • 2 blikjes tonijn
  • 6 tomaten
  • 1 krop ijsbergsla
  • 10 aardappelen
  • 8 olijven
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ dl yoghurt
  • ½ dl mayonnaise
  • bieslook

Tonijn behoort tot de vissoorten die wereldwijd het meest gegeten worden. Dit wordt mede veroorzaakt door de lage kosten en de ruime beschikbaarheid van tonijn in blik. Er zijn verschillende uitvoeringen op de markt, zoals: tonijn in olie, tonijn in water, tonijn met groenten  en tonijn met kruiden.

Deze vis is eenvoudig te verwerken in gerechten die op hun beurt ook makkelijk te bereiden zijn. Kant en klaar, zo uit het blik binnen een handomdraai op tafel zonder dat je hoeft te koken. Maar het resultaat is er niet minder om. Dit recept is voor de welbekende tonijnsalade. De basis voor de salade zijn aardappels. De gegeven hoeveelheden zijn voor 4 personen, de bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.

Bereiding tonijnsalade:

We beginnen bij de aardappels. Gebruik voor dit gerecht vastkokende aardappels. Deze op de normale manier met een beetje zout koken. Als de aardappels gaar zijn afgieten, en koud laten worden. De tomaten ontvellen, door er sneetjes in aan te brengen en ze even in heet water laten weken zodat het vel er makkelijk afgaat. Als ze ontveld zijn, de tomaten in plakjes snijden. Doe ze in een kom, en meng ze met de uitgeperste teentjes knoflook. De yoghurt en mayonaise door elkaar mengen, en dit over de tomaten doen. Alles doorscheppen. De tonijn uit het blik halen, en het vocht af gieten.

Nu zijn er twee verschillende manieren om de salade verder af te maken. Hieronder zijn de beide mogelijkheden beschreven, de smaak is hetzelfde, alleen de presentatie is anders.

1. Snijd de aardappels in kleine stukjes, en meng deze met de al eerder aangemaakte tomaten.Schep er ook de tonijn door, zodat er een massa ontstaat. Op een ovale schotel de afgewassen en  drooggedepte slablaadjes rondom rangschikken en in het midden de salade scheppen. Verder garneren met de fijngehakte bieslook en de olijven.

2. De aardappels in plakjes snijden. Nu de gehele schotel bedekken met de slablaadjes en  hierop de tonijn verdelen. Bovenop de tonijn het tomaten mengsel verdelen. Nu rondom de tonijn de aardappelschijfjes rangschikken en tot slot garneren met de olijven en de bieslook.

Serveertip:

De tonijnsalade kan opgediend worden op een groot bord dat je in het midden van de tafel plaatst en waar iedereen naar behoefte vanaf kan scheppen. Een alternatieve methode is het verdelen van de salade op individuele bordjes, wat ook gezellig staat.

De tonijnsalada is heerlijk met met vers stokbrood, of toastbrood. Kies je voor stokbrood van kun je het stokbrood in plakjes snijden en deze in een broodmand naast de tonijnsalade zetten.

Eet smakelijk!