• Ingrediënten rapini met zongedroogde tomaten:
  • - 1 kilo verse rapini (Italiaanse raapsteel)
  • - 4 zon gedroogde tomaten
  • - 4 eetlepels olijfolie
  • - 5 tenen knoflook
  • - gedroogde rode peper vlokken
  • - water of kippenbouillon
  • - zout en peper naar smaak

Rapini is een klassieke Italiaanse groente ook wel Italiaanse raapsteel genoemd. Het heeft een licht bittere smaak en is familie van broccoli en een leuke afwisseling op de normale groene groenten.

Personen: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten

Bereiding van de rapini:

Snijd de zon gedroogde tomaten in plakjes en hak de tenen knoflook fijn.

Maak de rapini schoon in heel veel water. Verwijder al het vuil en spoel nog een keer goed na. Laat vervolgens goed uitlekken.

Snijd de onderkant van de rapini af, dit zijn de stukjes van de steel die hard lijken. Snijd de rapini vervolgens in lengtes van ongeveer 10 centimeter.

Verhit de olijfolie in een grote sauspan op een middel hoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit dit ongeveer 1 minuut totdat het zacht is geworden.

Voeg de rapini toe en giet hier net genoeg water of kippenbouillon aan toe zodat er klein laagje onderin de pan komt waar de rapini in gekookt kan worden. Voeg de zon gedroogde tomaten en wat gemalen peper toe.

Dek de pan af en laat het sudderen tot het gerecht de gewenste malsheid heeft gekregen. Dit duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Controleer regelmatig of er nog genoeg water bij zit en voeg water of kippenbouillon toe als dit nodig is.

Haal de deksel eraf en wacht tot al het water verdampt is.

Strooi voor het serveren de gedroogde rode peper vlokken over het gerecht.

Tips:

Als de smaak van de rapini te sterk is, kook dan de rapini eerst, giet goed af en bak het eventjes in een verhitte pan met wat olie. Verwijder ook de harde uiteinden en haal de harde onderste stelen eraf om de groente malser te maken.