• Benodigdheden macaroni salade:
  • 150 gr macaroni
  • 250 gr tomaten
  • 2 komkommers
  • 1 paprika (groen)
  • 2 eieren
  • 100 gr boterhamworst
  • 100 gr ham (gekookt)
  • 2 theelpl kappertjes
  • Voor de dressing:
  • 1 eetlpl bieslook
  • 1 eetlpl peterselie
  • 2 eetlpl azijn
  • 3 eetlpl room
  • 1 eetlpl olie
  • 1 theelpl peper, zout en suiker

Macaroni komt uit de Italiaanse keuken en is een bekend gerecht. Het wordt wereldwijd veel gegeten, het is voedzaam en voordelig. De macaroni is in vele vormen verkrijgbaar zoals; de elleboogjes, schelpjes en pennen. Tegenwoordig is de commercie hier op ingesprongen waardoor er ook macaroni verkrijgbaar is in allerlei cartoonfiguren. Erg handig wanneer je een kind aan pasta wilt laten wennen.

Een  leuke variant op gekookte macaroni zoals die het meest gegeten wordt is macaroni-salade  Het vereist weinig kookkunst, en is snel gemaakt. Eigenlijk kan er niks fout gaan bij het bereiden van een heerlijke macaroni-salade. Voor dit recept gebruiken we de elleboogjes maar dat is uiteraard niet verplicht. De gegeven hoeveelheden zijn voor 4 personen, en de bereidingstijd is ongeveer 35 minuten.

Bereiding macaroni salade:

De macaroni op de gebruikelijke manier koken. Doe een paar druppeltjes olie in het kookwater om plakken te voorkomen. Als de macaroni gaar is deze afgieten, goed afspoelen onder de kraan en op een vergiet uit laten lekken. De eieren 10 minuten koken en goed af laten koelen. Als de eieren koud zijn, kunnen ze gepeld en in plakjes gesneden worden. Houdt ze apart, ze zijn voor de garnering.

Terwijl de macaroni kookt kunnen de andere ingrediënten alvast gesneden worden.

Laat de tomaten in wat heet water weken, zodat het vel er makkelijk af gaat. Als de tomaten ontveld zijn, snijd ze dan in stukjes, zonder de zaadjes. De paprika wordt in reepjes gesneden, ook hier de zaden er uit halen. Nu nog de komkommers schoonmaken en ook deze in in stukjes snijden.Tot slot de worst en de ham in fijne reepjes snijden. Dit alles even apart houden totdat de macaroni gaar en afgekoeld is. Nu kan de dressing gemaakt worden.

Dressing:

In een kom de olie met het zout, peper en suiker mengen. Voeg daarna de azijn en room toe, en als laatste de fijngehakte peterselie en bieslook. Houdt wat peterselie achter voor de garnering. Laat de dressing even rusten, zodat de kruiden goed intrekken.

Doe de koude macaroni in een grote schaal, zodat makkelijk de ingrediënten erdoor gemengd kunnen worden. Te beginnen bij de worst en ham, rustig doorscheppen zodat de macaroni niet stuk gestoten wordt. Nu de komkommers, tomaten, paprika en kappertjes er door mengen. Als allerlaatste de dressing over de macaroni gieten, voorzichtig doorscheppen, en de salade is gereed om geserveerd te worden.

Serveertip:

Breng de salade over op een platte schaal, en garneer met de plakjes ei. Bovenop de plakjes ei kleine toefjes peterselie leggen.

Serveer bij de macaroni-salade vers stokbrood of knoflookbrood.