• Ingrediënten gesmoorde groeten:
  • - 50 gram paprika
  • - 50 gram komkommer
  • - 50 gram ui
  • - 50 gram champignons
  • - 1 tomaat
  • - 80 milliliter groente bouillon
  • - 10 gram tomatenpuree
  • - 20 gram margarine
  • - peper en zout naar smaak
  • - oregano
  • - teentje knoflook

Gesmoorde groenten zijn ideaal als de groenten niet vers meer zijn. Natuurlijk kunnen er ook verse groenten gebruikt worden voor dit groente bijgerecht. Het smoren van groenten houdt in dat ze in hun eigen vocht worden gaar gekookt.

Personen: 2 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Bereiding gesmoorde groenten:

Was de groenten goed en laat ze goed uitlekken. Snijdt de komkommer, paprika, champignons en de ui in grove stukken.

De tomaat in blokjes snijden.

Snijdt de knoflook in kleine stukje.

Verhit in een pan de margarine en voeg als eerst de ui toe, fruit de ui op hoog vuur. Voeg vervolgens de paprika toe en de knoflook, gebruik niet teveel knoflook anders gaat de smaak overheersen. Laat dit geheel ongeveer 2 minuten bakken.

Voeg de tomatenpuree toe en blus het geheel met de groentebouillon. Laat de groenten smoren totdat ze bijna gaar zijn.

Voeg nu de komkommer, tomaat en de champignons toe en laat alle groenten goed gaar worden in ongeveer 15 minuten.

Voeg de oregano toe vlak voordat de groenten gaar zijn en laat dit kruid niet te lang meekoken.

Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Serveertips:

Er zijn veel soorten groenten geschikt om te smoren, denk er wel aan dat de groenten worden toegevoegd op hardheid. Hoe harder de groente, hoe langer het duurt voordat ze gaar zijn. De zachtere groenten moeten als laatste worden toegevoegd om te voorkomen dat ze te gaar worden. Wissel af met groenten naar keuze.

Aardappelen toevoegen aan dit gerecht maakt het een compleet gerecht. Zorg er wel voor dat de aardappelen goed gaar kunnen koken, ze moeten redelijk in het begin worden toegevoegd.

Snijdt de groenten in grote stukken.