• Benodigdheden aardappelsalade:
  • 1 kg aardappelen
  • 250 gr ham (een dikke plak)
  • 2 eieren
  • 1 potje augurken
  • 12 zilveruitjes
  • 1 takje peterselie
  • peper en zout
  • Voor de dressing:
  • 3 eetlpl mayonaise
  • 3 eetlpl yogurt
  • 2 eetlpl bieslook

De koude aardappelsalade is heel bekend, in de meeste huishoudens wordt deze salade regelmatig gegeten. Het leuke van de aardappelsalade is dat er heel veel variatie is in de bereidingswijze. Ieder doet het op zijn eigen manier waarbij het recept soms nog afkomstig is van moeder of grootmoeder.

De basis van deze salade zijn de aardappelen en de ingrediënten die toegevoegd worden zijn de “smaakmakers”. Ook heel belangrijk is de dressing die gebruikt wordt. De meeste dressings voor aardappelsalade is op basis van mayonaise, ook room kan gebruikt worden.  Natuurlijk kan ook heel goed gebruik gemaakt worden van de light mayonaise, dit geheel naar eigen keus. In dit recept wordt ham gebruikt als de”smaakmaker”.

De gegeven hoeveelheden zijn voor 4 personen , en de bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.

Bereiding van de aardappelsalade:

De aardappels schillen en op de gebruikelijke manier koken. Vergeet vooral het zout niet. Als de aardappels gaar zijn, afgieten en af laten koelen. De eieren eveneens koken, ongeveer 10 minuten zodat ze goed hard zijn. Vervolgens afspoelen, en goed koud laten worden. Terwijl de aardappels en de eitjes koud staan te worden, kan in de tussentijd de dressing gemaakt worden.

In een ruime kom de 3 eetlepels mayonaise met de 3 eetlepels yoghurt vermengen. Hierin de fijngehakte bieslook scheppen. Eventueel kan er een klein scheutje azijn bij gedaan worden. Dit alles goed doorscheppen. Tot slot nog wat peper er overheen strooien. Laat de dressing wel even goed doortrekken.

De aardappels zijn nu zover dat ze in kleine stukjes gesneden kunnen worden. Doe de gesneden stukjes aardappel in een grote schaal, die geschikt is om makkelijk te mengen. De eieren en de augurken in stukjes snijden. Doe de stukjes eieren en augurken bij de aardappels in de schaal.

De ham wordt in blokjes gesneden, en de zilveruitjes worden gehalveerd. Deze kunnen nu ook in de schaal gedaan worden. Meng alles goed door elkaar, zonder echt te roeren. Mocht u van pittig houden, doe er dan een paar druppeltjes Tabasco door.  De dressing over de salade gieten en doorscheppen. De salade is nu gereed om geserveerd te worden.

Serveertip:

Op een ovale schaal wat afgewassen en drooggedepte blaadjes zachte sla leggen. Alleen langs de randen van de schaal. Nu de salade in het midden van de schaal scheppen. Als garnering een paar toefjes peterselie rondom de salade rangschikken, of verdeel de salade over vier individuele bordjes. Serveer en decoreer op dezelfde manier als bij de grote schaal.

Serveer er stokbrood of geroosterd brood bij.