• Benodigdheden Spaghetti Bolognaise
  • 1 pak spaghetti voor 4 personen
  • 1 blik tomaten ( gepeld en ongeveer 400 gr.)
  • 250 gr gehakt (alleen runder of half om half)
  • 2 uien
  • 2 knoflook teentjes
  • 125 ml water of rode wijn
  • 2 eetlp olijfolie
  • 1 theelpl paprikapoeder
  • 1 theelpl tijm
  • 1 theelpl basilicum
  • peper en zout
  • Parmezaanse kaas

Spaghetti met Bolognaise, van oorsprong een Italiaans eenvoudig gerecht dat een vaste plek heeft veroverd in de Nederlandse keuken. Spaghetti wordt tegenwoordig in Nederland veel gegeten en valt zeer in de smaak bij jong en oud. Makkelijk te maken, voordelig, en ook nog eens voedzaam. Er is enorm veel variatie aan te brengen in de manier waarop het bereid kan worden. Dit geldt niet alleen voor spaghetti maar ook voor de andere vormen van “pasta’s”. Dit recept is voor Spaghetti Bolognese, een van de bekendste spaghetti recepten. De gegeven hoeveelheden zijn voor 4 personen, en de bereidingstijd is ongeveer 30 tot 45 minuten.

Bereiding Spaghetti met Bolognaise:

We beginnen met het maken van de saus. Het gehakt kruiden met peper, zout en paprikapoeder. De uien en de teentjes knoflook fijn hakken, en fruiten in olijfolie. Daarna het gehakt er aan toe voegen en rul bakken. Gebruik een ruime koekepan, zodat het gehakt goed rul kan worden, en geen bergjes gaat vormen. Neem een vork om het fijn te prakken. Laat het even lekker doorbakken. De tomaten uit het blik halen en deze prakken totdat het een puree is, deze puree en het vocht uit blik bij de gehakt doen.
Voeg ook het water of de rode wijn, dit naar keuze, bij het mengsel. Alles goed doorroeren. Tot slot de tijm, en basilicum er over strooien en deze ook er doorheen roeren. Laat het hele mengsel ongeveer 10 minuten zachtjes door pruttelen.
Inmiddels de spaghetti koken. Om het vastplakken van de spaghetti te voorkomen voeg je een klein beetje olijfolie toe aan het kookwater.
Voeg tevens wat zout aan het kookwater toe, en kook de spaghetti verder volgens de aanwijzing op de verpakking. Als de pasta gaar is, normaal is dat “beetgaar” of te wel “al dente”, deze op een vergiet uit laten lekken. Het gerecht is klaar en kan opgediend worden.

Serveertip:

De spaghetti met bolognaise op individuele borden serveren, overgoten met gehaktsaus. Serveer er een apart schaaltje met Parmezaanse kaas bij, evenals stukjes geroosterd stokbrood.
Een andere manier is om de spaghetti in een grote ovale ovenschaal te doen, de gehaktsaus over de gehele schaal verdelen, en hierover de Parmezaanse kaas strooien. Zet het in een warme oven totdat de kaas gesmolten is. Serveer de ovenschaal direct op tafel en laat iedereen zelf zijn of haar portie opscheppen. Eet smakelijk !