• Ingrediënten pasta ovenschotel met gehaktballetjes:
  • - 400 gram pasta, bijvoorbeeld penne
  • - 2 bollen mozzarella
  • - Verse basilicum
  • Voor de saus:
  • - 1 ui
  • - 1 pakje spekblokjes
  • - 1 bak kerstomaten
  • - 800 gram tomaten pulp (passata)
  • - teentje knoflook
  • - 1 theelepel sambal
  • - verse rozemarijn, 2 takjes
  • - scheutje rode wijn
  • Voor de gehaktballetjes:
  • - 1 ui
  • - 1 teentje knoflook
  • - verse rozemarijn, 2 takjes
  • - verse oregano, 2 takjes
  • - verse salie, 1 blaadje
  • - 4 eetlepels paneermeel
  • - olijfolie
  • - 800 gram half om half gehakt
  • - 1 ei
  • - beetje boter
  • - zout en peper naar smaak

Heerlijke pasta uit de oven met gehaktballetjes en mozzarella, gebruik hiervoor penne of een andere soort grote pasta.

Personen: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten

Bereiding pasta ovenschotel met gehaktballetjes:

Kook de pasta zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

Maak de gehaktballetjes op de volgende manier:
Trek de bladeren van de verse rozemarijn en de oregano. Hak alle kruiden zeer fijn. Ook de salie fijnhakken. Snijd de ui in kleine stukjes. Verhit in een pan de olijfolie en fruit hierin de ui. Pers de knoflook boven de pan uit en bak dit even mee. Meng het gehakt met de kruiden, het ei, de paneermeel en de ui/knoflook. Kneed dit goed door elkaar en breng op smaak met verse peper en zout. Maak van dit mengsel redelijk grote ballen van ongeveer 4 centimeter.

Verhit olijfolie en een klein beetje boter in een pan. Neem een grote pan zodat alle ballen tegelijk in de pan kunnen. Bak de ballen rondom bruin, de saus zal later de rest doen. Ga nu door met het maken van de saus. Snijd de ui in kleine stukjes. Pak een grote kookpan en verhit hier olijfolie in en fruit de ui. Pers de knoflook uit boven de pan en bak dit met de ui mee.

Voeg de sambal toe en de spekblokjes, laat dit een paar minuten bakken en blus het vervolgens af met een scheutje rode wijn. Laat dit 3 minuten koken zodat de alcohol verdampt. Voeg de tomatenpulp toe en de gehaktballetjes en voeg ook de takjes rozemarijn, basilicum en oregano toe. Zet het vuur laag en laat dit 15 minuten koken.

Snijd de kerstomaten door de helft en voeg dit toe aan de saus en verwijder de takken van de kruiden.

Warm de oven grill voor. Bedek een ovenschaal met de pasta en giet hier de saus overheen. Snijd de mozzarella in dikke plakken en verdeel dit over de schotel. Zet de schaal onder de grill en laat het 10 minuten bakken totdat de mozzarella gesmolten is. Haal de schaal uit de oven en leg er wat basilicum blaadjes op.

Tips:

Breek wat stukjes gorgonzola en verdeel dit over de schotel bij de mozzarella.
Gebruik in plaats van half om half ook eens rundergehakt.