• Benodigdheden voor zes personen salade Niçoise

  • 700 gram verse tonijn of zwaardvis in stukjes van twee centimeter
  • 350 gram rode rijst
  • vis – of groentenbouillon
  • 450 gram sperziebonen
  • 450 gram tuinbonen
  • salade
  • 450 gram kerstomaatjes, de grote best gehalveerd
  • 2 eetlepels grof gehakte verse koriander
  • 3 hardgekookte eieren
  • 175 gram zwarte olijven zonder pit
  • olijfolie om de vis rijkelijk mee te bestrijken
  • Voor de marinade
  • 1 rode, grofgehakte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ bosje verse peterselie
  • ½ bosje verse koriander
  • 2 theelepels paprikapoeden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels water
  • 3 eetlepels wittewijnazijn
  • 1 eetlepel limoen – of citroensap
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • Voor de dressing
  • 2 eetlepels limoen – of citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ fijngesneden teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels zonnebloemolie

De zoute en nootachtige smaak van rode rijst is uitermate geschikt voor deze heerlijke salade. U kunt de tonijn of zwaardvis ook barbecueën of in de pan bakken.

Bereiding salade Niçoise

1. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een keukenrobot en pureer ze fijn in ongeveer 30 à 40 seconden
2. Prik met een vork een aantal keer in de tonijn of zwaardvis, leg de stukken naast elkaar in een ondiepe schaal en giet de marinade erover. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem twee tot vier uur op een koele plek.
3. Kook de rijst gedurende twintig minuten. Giet hem af wanneer deze gaar is, doe de rijst in een schaal en zet hem even apart.
4. Roer voor de dressing het citrussap, de mosterd en eventueel de knoflook door elkaar. Klop de olie erdoor en voeg ook peper en zout naar smaak toe. Roer vier eetlepels van de dressing door de rijst en schep de rijst vervolgens in het midden van een grote, vlakke schaal.
5. Kook de bonen in water met wat zout of kruidenzout zoals Herbemare gaar. Giet ze af, spoel ze onder de koude kraan en laat ze goed uitlekken. Verwijder de buitenste schil van de tuinbonen en roer de bonen door de rijst.
6. Verwijder vervolgens de buitenste bladeren van de slakrop en scheur de binnenste bladeren in stukjes. Meng ze met de tomaten en koriander. Per de hardgekookte eieren en snijd ze in vier of zes partjes. Zet ook de grill al aan.
7. Leg de tonijn of zwaardvis in een grillpan. Bestrijk de vis rijkelijk met de marinade en olijfolie. Grill beide kanten ongeveer 4 minuten tot de vis gaar is. Bestrijk de vis ook opnieuw met marinade en olijfolie wanneer u hem omdraait om de andere kant te bakken.
8. Laat de vis een beetje afkoelen en verdeel hem in stukken. Leg de vis op de salade en voeg de olijven, het ei en de rest van de dressing toe.