• Ingrediënten voor het pizzadeeg:

  • – 200 g bloem;
  • – 10 g suiker;
  • – 3 tot 4 g gist (kun je gewoon in de supermarkt halen bij de bakspullen in kleine zakjes);
  • – 120 mL lauw water;
  • – 1 tl oregano;
  • – 1 tl tijm.
  • Ingrediënten voor de pizza topping:

  • – 125 g champignons (is ong een half doosje);
  • – 1 puntpaprika;
  • – 2 slajotten (of 1 ui);
  • – 4 tot 6 plakjes salami;
  • – jonge kaas (eventueel 33% minder zout);
  • – 3 tot 4 ringen ananas, uit blik, in stukjes.
  • Ingrediënten voor de pizza saus:

  • – 1 blikje tomatenpuree à 70 g;
  • – 1/2 el crème fraîche;
  • – 50 tot 100 mL water (maar net hoe dik of hoe dun je de saus wil hebben);
  • – 1 sjalotje;
  • – 1 tl knoflookpoeder;
  • – 1 tl basilicumpoeder.

Daar liep ik dan, in de supermarkt voorbij de diepvries afdeling. Achter de glazen deuren, beslagen doordat de dikke man ze te lang open had gelaten, lag een walhalla van zout: pizza. Salami, funghi, Big American. Heeeeerlijk! Maar in één pizza zit net zoveel zout als ik in drie dagen mag hebben… dus zocht ik uit hoe ik zelf een overheerlijke pizza kan maken! En dat doe je zo:

Doe eerst een poging om alles enigszins door elkaar te husselen en kneed het daarna tot een elastisch deeg met je handen. Ringen blijven erin plakken, dus die zou ik eerst even af doen, want dit deeg snoept niet echt lekker. Leg het daarna minimaal 10 minuten in een kom met een natte theedoek, zodat het deeg kan rijzen. Het moet ook daadwerkelijk een grotere bol worden dan je erin gelegd hebt!

Verwarm de oven voor op 210°C

Rauwe groenten kunnen hard zijn en ik houd er van als mijn champignons lekker “flubberig” zijn. Snijd de champignons, puntpaprika en sjalotten in stukjes en bak deze op in een koekenpan. Leg ze daarna gewoon aan de kant. Het geeft niks als ze koud worden.

Fruit in dezelfde pan als waarin de groenten gebakken zijn het sjalotje. Zo neem je ook smaak van de groenten mee in de saus, dus niet afwassen! Wanneer de uitjes glazig zijn, voeg je de rest van de ingrediënten een voor een toe en roer je goed! Geen brokken!

Vet de bakplaat in en bestrooi deze met bloem, net als bij het bakken van een cake.

Bestrooi het aanrecht met bloem of leg een stuk bakpapier neer voor het deeg. Ja dit moet, anders plakt het deeg overal aan vast. Rol of plet het tot een grote dunne pannenkoek en leg het op de bakplaat.

Dan nu het aller leukste: het beleggen van de pizza!

1. Besmeer de pizzabodem met de pizzasaus.
2. Strooi of leg kaas over de saus.
3. Leg de gebakken champignons, puntpaprika, sjalotten op de pizza.
4. Doe tenslotte de salami en de ananas op de pizza.

Bak de pizza in 15 minuten gaar in de oven. Als de randjes zwart zijn geworden, heb je hem er te lang in gehad en kun je de volgende keer beter na 10 minuten even kijken bij je kunstwerk.

TIPS
– Als je bepaalde ingrediënten niet lekker vindt, kun je die natuurlijk altijd vervangen door ingrediënten die je wel lekker vindt!
– Gebruik bij het uitrollen van het deeg véél bloem. Zo voorkom je geplak.
– Bak de groenten soort per soort. Het een is sneller gaar dan het ander.

Eet smakelijk & enjoy!

Recept geschreven door Marlies Beuving voor https://marlies93.wordpress.com