• Benodigdheden Kipfilet in een jasje van gerookt spek met zelfgemaakte kroketjes
  • Kipfilet in een jasje van gerookt spek
  • +- 200 gram gerookt spek
  • 4 halve kippenfilets
  • 4 à 5 staven prei, afhankelijk van de grootte van de staven
  • 500ml room
  • peper en zout
  • Zelfgemaakte kroketjes
  • 1kg loskokende aardappelen
  • 2 eieren
  • 25gram boter
  • een halve eetlepel aardappelzetmeel
  • paneermeel
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding kipfilet in een jasje van gerookt spek met zelfgemaakte kroketjes

Zelfgemaakte kroketjes
1. Schil de aardappelen en kook ze in een grote hoeveelheid water, waaraan je wat zout toevoegt
2. Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je het water af en zet je de kookpot vervolgens terug op de kookplaat met de reeds gekookte aardappelen. Schud de aardappelen regelmatig op, zodat ze zeker niet aanbranden. Op deze manier kan het overtollige vocht in de aardappelen verdampen en zo kunnen we voorkomen dat de kroketjes tijdens het bakken zullen openspringen.
3. Pureer de aardappelen met een keukenrobot of een pureestamper
4. Laat nu de boter smelten en maak in de puree een kuiltje waarin je de boter, eieren en het aardappelzetmeel toevoegt. Meng alles grondig en breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. De puree die je nu krijgt zal droger en steviger zijn dan gewone puree.
5. Bestrooi nu het werkoppervlak met wat bloem en rol de puree tot een lange slang.
6. Snijd van de slang puree kroketjes in de gewenste grootte en vorm.
7. Voorzie de krotjes allemaal van een dun laagje bloem en laat ze in een grote schaal enkele uren rusten.
8. Voorzie nu twee kommetjes, eentje met paneermeel en eentje met een losgeklopt eiwit. Haal nu de kroketjes door het losgeklopt eiwit en daarna door het paneermeel.
9. Bak de kroketjes vervolgens in een friteuse op 180°C. Het is erg belangrijk dat de kroketjes met niet te veel tegelijk worden gebakken, zodat ze zeker niet zullen openbarsten.

Kipfilet in een jasje van gerookt spek
1. Snijd de kippenfilets in 3 à 4 reepjes, afhankelijk van de grootte van de filet
2. Bedek ieder reepje kip rijkelijk met gerookt spek
3. Neem een grote braadpan en doe er voldoende boter in. Wanneer de boter heet is, leg je de kip met het spek rond er in en bak je ze aan beide kanten mooi goudbruin
4. Wanneer de kip gebakken is, schik je deze in een vuurvaste kom.
5. Vervolgens snijd je de prei julienne (in heel fijne stukjes) en bak deze heel kort aan in dezelfde pan als die waar de kip in werd gebakken. Voeg eventueel wat zout en peter toe. Prei heeft geen erg uitgesproken smaak van zichtzelf, maar het gerookt spek wel. Verlies dit niet uit het oog bij het kruiden van de prei!
6. Voeg de prei nu bij de kip in de ovenschotel en zorg ervoor dat de prei de kip mooi bedekt
7. Giet nu de room over het geheel, zodat alles in een badje van room zit.
8. Bestrooi het geheel eventueel met kaas voor een lekker krokant kaaskorstje
9. Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 200°C en laat het gedurende +- 20minuten garen.
10. Dien op met de zelfgemaakte kroketjes