• Benodigdheden voor vier personen nasi goreng

  • 350 gram gekookte en afgekoelde basmatirijst
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels water
  • 7 eetlepels zonnebloemolie
  • 230 gram vaskensfilet of rudnsvlees
  • 2-3 verse Spaanse pepers zonder zaadlijsten, in fijne plakjes gesneden
  • blokje trassi (dit is een garnalenpasta) van ongeveer 1 centimeter
  • 2 treentjes heel fijn gesneden knoflook
  • 1 ui
  • 100 gram gekookte en gepelde garnalen
  • 230 gram gekookte kip, in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels donkere sojasaus
  • zout en verse peper
  • gebakken uitjes voor de garnering

In dit bekende en uiterst populaire Indonesische gerecht kan op een heel eenvoudige manier rijst, kip en ander vlees zoals varkens – of lamsvlees verwerkt worden.


Bereiding
1. Roer de gekookte, koude rijst meen vork los. Zet hem even aan de kant.
2. Kluts de eieren met het water en wat perper en zout. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Giet de helft van het eimengsel in de pan en stol het zonder roeren. Rol de omelet op en snijd hem in reepjes. Bak op dezelfde manier nog een omelet.
3. Snijd het varkens – of rundsvlees in fijne reepjes. Snijd een van de pepers en stukjes en zet hem nog even opzij. Pureer de trassi, peper, ui en knoflook in een keukenrobot tot een mooie, gladde pasta ontstaat.
4. Verhit de rest van de olie in een wok. Bak de pasta tot de geur vrijkomt, maar zorg dat hij niet van kleur verandert. Roerbak het vlees twee minuten op een hoog vuur mee
5. Voeg tenslotte de garnalen toe en bak ze ongeveer twee minuten mee. Voeg de kip, rijst, sojasaus, peper en zout toe en blijf constant roeren.
6. Dien de nasi goreng op in afzonderlijke kommen en garneer met de omelet, peperbolletjes en gebakken uitjes.

Kooktip: maak de trassi of garnalenpasta eventueel zelf met vijzel en stamper.

Variaties
In plaats van garnalen kunnen ook scampi’s of langoustines worden gebruikt, dit geeft het gerecht vast en zeker een erg elegante toets.