• Benodigdheden groententaartjes
  • Deeg
  • 250 g bloem
  • 10 gram gist
  • snuifje zout
  • 125 cl vloeistof (1/2 melk – 1/2 water)
  • 1 ei
  • 25 g boter
  • Vulling
  • 2 wortelen
  • 1 kleine ajuin
  • het wit van twee preien
  • peper
  • zout
  • basilicum
  • tijm

De vulling van de groententaart kan aan het seizoen worden aangepast. Deze groententaartjes zijn eenvoudig te maken.

Bereiding groententaartjes

Vulling
1. Was de groenten en maak ze proper. Snijd ze vervolgens in kleine stukjes
2. Verwarm voldoende boter in een grote kookpot en stoof de groenten hierin tot ze gaar zijn. De groenten mogen zeker samen in één kookpot.
3. Kruid de groenten naar believen met peper en zout. Wanneer je van een meer uitgesproken smaak houdt, kan je ook kiezen voor oregano, basilicum of tijm

Deeg
1. Neem een grote kom en doe hier de bloem in
2. Verbrokkel het klompje gist en maak een kuiltje in de bloem. Leg nu de verbrokkelde gist in het kuiltje
3. Neem een apart koppeltje en klop het eitje los. Houd ook de boter nog eventjes apart
4. Strooi vervolgens het zout op de rand van de bloem en giet de vloeistof in het kuiltje in de bloem
5. Zorg er voor dat de gist oplost en meng het verder met de bloem. Nadat een deel van de bloem met de vloeistof vermengd is, kan je het losgeklopte ei en de boter toevoegen. Meng tenslotte verder tot al de ingrediënten helemaal vermengd zijn.
6. Haal nu het deeg uit de kom en kneed het tot je een mooie, gladde deegbol krijgt
7. Laat het deeg daarna gedurende 20 minuten rijzen onder een doek en liefst in een warme omgeving

De eigenlijke groententaartjes
1. De gestoofde groentjes zouden nu afgekoeld moeten zijn
2. Neem verschillende kleine taartvormpjes of een grote taartvorm en smeer deze in met vetstof en een beetje bloem. De bloem zorgt ervoor dat de taartjes na het bakken makkelijk uit de vorm zullen komen. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van bakpapier
3. Klop 2 eitjes los met één deciliter melk, peper en zout
4. Verdeel het deeg over de (verschillende) taartvorm(pjes) en voorzie elke deegbodem van een rijkelijke hoeveelheid groentjes. Overgiet het geheel tenslotte met het ei-en melkmengsel
5. Strooi op elke taartje eventueel wat gemalen kaas en laat ze nu gedurende 15 minuten bakken op 200°C
6. Serveer de taartjes wanneer ze nog warm zijn.

Tip: in plaats van wortel en prei kan je ook kiezen voor bloemkool, broccoli of snijboontjes met tomaat.