• Ingrediënten pretzels:
  • - 375 milliliter warm water
  • - 1 eetlepel suiker
  • - 2 theelepels zout
  • - 1 pakje droge gist
  • - 565 gram bloem
  • - 50 gram ongezouten gesmolten boter
  • - olie
  • - 280 milliliter water
  • - 1 eigeel, groot, opgeklopt met 1 eetlepel water
  • - pretzel zout

Deze heerlijke pretzels kunt u thuis zelf maken. Ze zijn zacht en een lekker hapje tussendoor.

Personen: 8 personen
Bereidingstijd: 1 uur en 55 minuten

Bereiding van de pretzels:

Voeg 375 milliliter water samen met de suiker en het zout in een kom en strooi de gist erover heen. Laat dit 5 minuten staan of totdat het mengsel begint te schuimen. Voeg de bloem en gesmolten boter toe en mix dit goed door elkaar. Hiervoor kan het beste gebruik worden gemaakt van een mixer met deeg haken. Mix het op een lage stand totdat het goed door elkaar gemengd is. Zet de stand op middel en kneed het deeg ongeveer 5 minuten met de deeg haken totdat het deeg glad is en van de rand van de kom afkomt.

Haal het deeg uit de kom, maak de kom schoon en bestrijk de kom rijkelijk met olie. Leg het deeg terug in de geoliede kom dek het af met plastic folie en zet het 55 minuten weg op een warme plek of totdat het deeg verdubbeld is in grootte.

Warm de oven voor op 230 graden. Bedek 2 bakplaten van ongeveer 45 bij 33 centimeter met bakpapier en bestrijk licht met olie, zet dit aan de kant.

Breng de 280 milliliter water en het bak zout aan de kook in een grote pan.

Leg in de tussentijd het deeg op een licht geoliede ondergrond en verdeel het in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk tot een touw van ongeveer 60 centimeter. Maak een U-vorm van het touw, terwijl de uiteinden worden vastgehouden, kruis ze over elkaar heen en druk de uiteinden aan de onderkant van de U-vorm om de vorm van een pretzel te krijgen. Leg ze op de bakplaten.

Leg de pretzels in het kokende water, telkens 1, voor ongeveer 30 seconden. Verwijder ze uit het water met gebruik van een grote platte spatel. Leg ze weer terug op de bakplaat en bestrijk de bovenkant van de pretzels met het eigeel en bestrooi met pretzel zout.

Leg de bakplaat in het midden van de oven en bak de pretzels in ongeveer 12 tot 14 minuten goudbruin.

Tips:

Laat de pretzels minimaal 5 minuten afkoelen op een rooster en eet ze terwijl ze nog warm zijn.