• Benodigdheden Javanais
  • 375g marsepein
  • 1 dl eiwit
  • 35g bloem
  • 2,5dl opgeklopt eiwit
  • 75g suiker
  • boterroom
  • 3 hele eieren
  • 2 eidooiers
  • 180g fijne suiker
  • 250g natuurboter
  • 1 hele vanillestokje
  • ganache
  • 1 dl room
  • 150 g fondant chocolade

Heerlijk eenvoudig te maken javanais.

Bereiding Javanais

1. Maak de marsepein mals met één dl eiwit. Neem een grote ronde kom en voeg het eiwit beetje bij beetje toe aan de marsepein.
2. Klop 2,5 dl eiwit stevig op en voeg ondertussen de suiker toe. Klop de eiwitten op tot deze er uit zien als sneeuw. Wanneer je een elektrische mixer gebruikt, klop je best de eiwitten eerst los op een lager en trager vermogen. Als het eiwit is losgeklopt, kan je de stand verhogen en de eieren aan een sneller tempo beginnen op te kloppen.  Een trucje om te kijken of het eiwit goed is opgeklopt, is de kom ondersteboven houden. Wanneer het eiwit mooi in de kom blijft zitten, ben je erin geslaagd het eiwit goed op te kloppen.
3. Voeg nu het opgeklopte eiwit heel voorzichtig bij het marsepeinmengsel. Hiervoor gebruik je best géén plastic of houten lepel maar wel een gewone eetlepel of pannenlikker.
4. Zeef vervolgens de bloem onder het mengsel van eiwit en marsepein
5. Doe het geheel in een vierkante bakvorm en plaats het in een voorverwarmde oven van 220°C en bak het gedurende 6 à 10 minuten

Boterroom
1. Doe de eieren in een grote metalen kom en klop ze gedurende twee minuten met een handmixer. Giet terwijl je blijft kloppen de suiker er langzaam bij.
2. Verwarm een pannetje water, maar laat het net niet koken en zet de kom met de eieren boven het pannetje water. Blijf het mengsel van eieren en suiker kloppen tot het mooi bindt.
3. Haal nu de kom uit het water en blijf kloppen tot de vla is afgekoeld
4. Doe de natuurboter in een andere kom en klop tot de boter wit en romig is. Dit duurt ongeveer 20minuten.
5. Snijd een vanillestokje overlangs door en haal de pitjes er uit. Voeg dit vervolgens bij de geklopte boter
6. Klop nu de afgekoelde vla bij de boter en laat alles opstijven
7. Wanneer je liever mokkaroom in plaats van vanille room hebt, kan je drie theelepels oploskoffie met twee theelepels rum mengen en dit onder de boterroom mengen.

Ganache
1. Laat twee dl room koken in een pannetje
2. Wanneer de room kookt, haal je de pan onmiddellijk van het vuur en voeg je de stukjes fondant chocolade bij de room
3. Laat het geheel afkoelen tot +- 37°C

Samenstelling javanais
1. Snijd het gebakken marsepeinmengsel in een aantal laagjes, afhankelijk van de gewenste hoogte van de javanais
2. Begin met een laagje gebakken marsepein en smeer er een laagje boterroom op. Herhaal dit tot de javanais de gewenste hoogte heeft
3. Versier de javanais eventueel met chocoladeschilfers